Tonul reinventat pentru vegani ar putea fi cel mai bun argument să renunți la carne

de: Ozana Mazilu
09 06. 2021

Data viitoare când vizitezi un restaurant cu specific japonez, delicioasele rulouri de ton care vin pe platoul tău de sushi ar putea să nu provină deloc din pește. Poate așa vei renunța la carne.

Finless Foods, o companie specializată în fructe de mare cultivate cu celule, intenționează să lanseze un ton pe bază de plante în 2022. Folosind nouă ingrediente, Finless spune că și-a proiectat propriul ton, care îl imită pe omologul său preferat de atâta lume, sushi.

„Tonul nostru pe bază de plante oferă o opțiune pentru consumatorii care nu pot mânca fructe de mare din cauza alergiilor, care au alte probleme de sănătate sau care doresc doar să se bucure de un fel de un astfel de fel de mâncare, fără să se gândească cum a fost capturat”, spune compania.

Ar putea fi soluția perfectă de a renunța la carne

Iar durabilitatea este o fațetă critică aici. Spre deosebire de somon, este dificil să crești ton la scară largă și, după cum arată compania, populația globală a peștilor a scăzut cu peste 60% în ultimii 50 de ani. De asemenea, odată cu schimbările climatice care fac ravagii în oceanele Pământului, oamenii de știință se așteaptă să fie și mai puțini pești pe care oamenii să îi poată prinde în mod durabil până la sfârșitul secolului.

Când vine vorba de alternative pe bază de plante, este ușor să găsești înlocuitori de carne de vită și de porc. Nu trebuie să privești mai departe de Impossible Foods și Beyond Meat.

Cu toate acestea, alternativele de pește sunt o poveste diferită. Sunt mai greu de găsit. O companie numită Ocean Hugger Foods a lansat alternative de ton pe bază de plante și anghile de apă dulce. Le poți găsi la restaurante precum Blue Sushi Sake Girl și locații Whole Foods din SUA.

Cel mai probabil, ai auzit de carne vegetală oferită de companii mari precum Beyond Burger sau Impossible Foods. Numai că, deși faptul că au reușit să facă asta e destul de impresionant, vorbim doar de carne făcută în laborator într-o singură formă. În prezent, există mai multe opțiuni de carne artificială, însă cele mai multe sunt reprezentate de carne tocată.

După patru ani petrecuți ca inginer biomedicat specializat în printarea 3D de țesuturi și organe, Giuseppe Scionti și-a dat seama că tehnologia poate fi folosită și în alt scop: crearea de mâncare. Astfel, a urmărit folosirea acelorași principii pentru dezvoltarea de carne artificială, pe bază de plante. Numai că nu vrea să vină cu o altă versiune de carne tocată pentru burgeri, ci cu o textură care să semene cu o friptură adevărată.